Kwalitatieve rollators kopen doe je hier

Rollators zijn een relatief jong product, die in een korte tijd flink doorontwikkeld zijn door een groeiende vraag naar dit handige hulpmiddel. Tegenwoordig zijn rollators niet meer uit het straatbeeld weg te denken en is deze volledig maatschappelijk geaccepteerd als degelijk hulpmiddel bij het lopen. Door een rollator behoud je je zelfstandigheid, ook als je wat minder ter been bent. Er zijn verschillende soorten van dit hulpmiddel op de markt, zodat voor iedere levensstijl wel een rollator te vinden is. 

De verschillende soorten rollators

Tegenwoordig zijn er allerhande rollators op de markt. Grofweg kun je hen verdelen in vier groepen. Je hebt ten eerste de standaard variant. Deze is redelijk zwaar doch stevig en met grotere, zachtere wielen kun je hiermee prima door de natuur wandelen. Ten tweede is er de lichtgewicht rollator. Deze zijn veelal inklapbaar en licht van gewicht, waardoor je deze makkelijk kunt meenemen. Zowel de standaard als de lichtgewicht rollator zijn voor binnen- en buitengebruik. De driewiel en binnen modellen zijn alleen voor binnenhuis. De driewielers zijn perfect voor gebruik in huis en vooral in de smallere, kleinere ruimtes in huis. De binnen rollator is door zijn dunne wielen perfect voor een soepel gebruik in huis. 

Waarom kiezen voor een rollator?

Vaak besluiten mensen een rollator te nemen, wanneer ze merken dat ze minder ter been zijn of als revalidatiemiddel. Ben je pas geleden gevallen of merk je dat je evenwicht achteruit gaat, dan kan een rollator van dienst zijn. Heb je behoefte aan meer steun en stabiliteit tijdens het lopen, dan is een rollator ook de oplossing. Wanneer lopen je moeilijker afgaat, kun je al snel het gevoel krijgen dat je minder zelfstandig wordt. De rollators geven je die zelfstandigheid terug. Je kunt zelf boodschappen doen. Je kunt op bezoek gaan. Je kunt even de stad in. Daarom geven deze praktische hulpmiddelen de vrijheid en mobiliteit aan mensen terug. Let wel op dat de arm- en beenspieren nog sterk genoeg moeten zijn om een rollator te kunnen bedienen. 

Waarop letten bij aankoop?

Het belangrijkste doel van rollators zijn ondersteuning bieden en voorkomen dat je valt. Om zo veilig mogelijk van het hulpmiddel gebruik te kunnen maken, is het van belang dat de rollator afgestemd is op je fysieke toestand en je lichaamslengte. De hulpmiddelen zijn in grootte te verstellen en geschikt voor mensen met een lengte tussen de 1.50 meter en 2 meter. Let ook op of je rollator het CE-certificaat bevat. Dit keuringslabel betekent dat de rollator gebouwd is volgens de regelgeving van de Europese Unie op het gebied van veiligheid, milieubescherming, consumentenbescherming en gezondheid. Heeft je rollator dit keurmerk, dan kun je er veilig gebruik van maken. 

Wat kost een rollator?

Rollators vallen onder de duurdere hulpmiddelen. Een rollator kopen zal je tussen de tachtig en vijfhonderd euro kosten. Sinds 2013 wordt daarbij het gebruik van een rollator niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Een rollator moet je kortom zelf kopen. Is kopen te duur? Dan is huren ook een mogelijkheid. Veel organisaties bieden de mogelijkheid tot huren van deze praktische hulpmiddelen aan. Je kunt meerdere typen rollators huren en betaalt slechts een vooraf opgestelde huurprijs per dag. Bij sommige verhuurders betaal je daarnaast ook een borg.