Wat zijn de voordelen van wasbare luiers?

Wanneer je net vader of moeder bent geworden leef je natuurlijk in een droom. Negen maanden lang ben je in afwachting totdat je kind dan eindelijk op aarde komt. Veel mensen zeggen dat de kraamtijd heel erg mooi is. Natuurlijk geniet je van je nieuwe kind, maar dit betekent natuurlijk ook dat je voor het eerst voor iemand moet gaan zorgen. Een baby kan natuurlijk niks zelf. Je moet de baby voeden, tillen en natuurlijk verschonen. Veel mensen vinden het verschonen van de luier van de baby het minst leuke aan ouder zijn, maar dit hoort er nou eenmaal bij. Zolang je baby nog niet zindelijk is, zijn de luiers natuurlijk niet aan te slepen.

Niet alleen zijn wegwerpluiers ontzettend duur, ze hebben nog veel meer nadelen. Tegenwoordig worden wasbare luiers steeds populairder. Het is niet gek dat deze luiers steeds meer in trek zijn bij zowel ouders als baby’s, ze kennen namelijk ontzettend veel voordelen. Hieronder kun je alles lezen over wasbare luiers.

Wasbare luiers zijn goedkoper

Het eerste voordeel is meteen een erg belangrijke. Uitwasbare luiers zijn namelijk een stuk goedkoper dan wegwerpluiers. Het hebben van een kind is al duur genoeg, dingen waar je op kan besparen zijn dan natuurlijk altijd erg fijn. Wegwerpluiers moeten natuurlijk meerdere keren per dag verschoond worden. In het eerste levensjaar heeft een baby ongeveer zeven keer per dag een nieuwe luier nodig. Gemiddeld kost een luier 30 cent, wat betekent dat dit ongeveer vijftien euro per week kost. Deze luiers kosten ongeveer 20 euro per luier, dit haal je er dus al na een paar weken uit!

Het milieu

Niet alleen zijn uitwasbare luiers goed voor je portemonnee, ze zijn ook nog eens erg goed voor het milieu. Je kunt je voorstellen dat iets dat je maar één keer gebruikt een stuk slechter is dan iets dat je steeds weer kunt hergebruiken, dat werkt immers met alles zo. Wasbare luiers stoten zo’n twee keer minder CO2 uit dan wegwerpluiers, een erg groot verschil dus!

De baby zelf

Ook hebben deze luiers positieve effecten op de baby zelf. Ten eerste zijn wasbare luiers erg fijn voor de billetjes van de baby. Het is bewezen dat baby’s minder luieruitslag krijgen hiervan, dit komt door het percentage plastic dat in wegwerpluiers zit. De huid van je baby kan ook geïrriteerd raken door andere chemische stoffen die in wegwerpluiers zitten. Ook wordt de baby eerder zindelijk door het gebruik van een wasbare luier. Dit klinkt misschien niet meteen logisch, maar door het plassen in wasbare luiers voelt je baby eerder dat de luier nat is. Hierdoor zal je baby eerder bewust worden van deze plas- en poepmomenten, waardoor het soms wel een maand eerder zindelijk wordt. Ook zal je baby er erg hip uitzien met deze luiers. Natuurlijk hoeveel luiers eigenlijk alleen maar praktisch te zijn, wasbare luiers worden verkocht in ontzettend veel verschillende printjes. Hoewel een klassieke witte luier ook hartstikke schattig staat, is het afwisselen van luiers met verschillende printjes natuurlijk ook erg leuk!